Du er her

Præst og digter krydser ord

Præst og digter krydser ord

Lyrikeren Ursula Andkjær Olsen og Torup-præsten Lotte Grønborg skal tale om bibelord og en skæv digtsamling i Torup Kirke. Menigheden får lov til at blande sig.

Onsdag, 5 februar, 2014 - 20:00 til 21:30
Hvad sker der, hvis man parrer en af landets skarpeste lyrikere med Torups lokale sognepræst? Det kan man få svar på onsdag d. 5. februar i Torup Kirke i et unikt samarbejde mellem Torup Bogby og Torup Sogn. 
I fjor fyldte forfatteren Kim Leine kirken i Torup under et lignende arrangement. I år har præst Lotte Grønborg selv peget på, at Ursula Andkjær Olsen skal dele prædikestol med hende. 
”Det var rent instinkt. Jeg mødte hende til en præstekonference, og Ursula Andkjær Olsen gjorde et stort indtryk på mig. Man kunne mærke, at der var så meget på spil for hende. Denne her desperation eller smerte eller sårbarhed. Og samtidig noget meget sødmefuldt,” siger Lotte Grønborg, der understreger, at hun på ingen måde er ekspert i hverken lyrik eller Ursula Andkjær Olsens forfatterskab, og at det ikke kræver nogen særlige forkundskaber at komme til denne anderledes aften i kirken.
Arrangementet er gratis, fordi Statens Kunstråds litteraturudvalg har ydet støtte igennem Torup Bogby, og Torup Kirke er efter arrangementet vært ved et glas vand eller vin i sideskibet, så indtrykkene kan bearbejdes.
 

Direkte på de store spørgsmål

Torup Kirke er ikke den første kirke i Danmark, der har inviteret forfattere indenfor, men modellen i Torup er unik.
”I mange tilfælde overlader man prædikestolen til en forfatter, som får mulighed for at være præst for en stund, vi vil gerne skabe en dialog mellem forfatter og præst, mellem kunst og kirke,” siger forfatter Jacob Berner Moe, der er medarrangør for Torup Bogby. Han hæfter sig ved, at rigtig mange roser gik til sognepræst Lotte Grønborg, da Kim Leine gæstede kirken i fjor. 
”Det er uhyre interessant at høre en dygtig præst udlægge et stykke kunst. Der er ikke så meget litteraturteori og tilløb, det er direkte på de store spørgsmål i teksten. På den måde kan en præst være fabelagtig til at åbne en tekst,” siger Jacob Berner Moe. 
Ifølge Lotte Grønborg er der også store spørgsmål på spil hos Ursula Andkjær Olsen. 
”Digtene handler ikke om tro eller religion på en direkte måde, men hun behandler de store spørgsmål som f.eks. kærlighed, sårbarhed og ensomhed,” siger Lotte Grønborg. 
Ursula Andkjær Olsen har en lang række værker bag sig, men i Torup Kirke vil der tages udgangspunkt i hendes seneste digtsamling fra 2012, Det 3. Årtusindes Hjerte. Og så har hun i øvrigt takket nej til at bestige prædikestolen, så præst og digter taler fra gulvet i den smukke kirke. 
 

FAKTA

Når præst og lyriker krydser ord
Torup Kirke, d. 5. februar 2014. 20.00-21.30. Gratis entré. 
 
Undervejs vil der blive sunget salmer udvalgt af Ursula Andkjær Olsen, der også er cand. mag. i musikvidenskab og filosofi og har været klassisk musik-anmelder ved berlingske i en række år. 
 

Her er Lotte Grønborgs prædiken fra 5.2.2014:

Ursula Andkjær Olsen, kirketræfning i Torup Kirke:

Når jeg læser Ursulas digte, klinger et eller andet fra Bibelen eller fra salmebogen jævnligt med. Der er sædemænd og babelstårne. Der er livets kyst.

Man kan godt lave poesi uden Gud og uden Bibel. Men man kan i hvert fald ikke tænke sig Bibelen uden poesi. Man kan ikke tænke sig Bibelen uden de menneskelige følelser i hele registret fra det sorteste sorte, til den lyseste og mest syngende glæde. 

”Jeg er imod berøring.”

Og ”Målet er ikke at ville have noget af andre”, står der i et af digtene i afsnittet Mit fjerne indre.

Målet er ikke at lukke nogen ind, og hvis de kommer ind så ikke at lade dem slippe ud igen for ikke at skulle opleve smerten ved at skilles fra dem.

At være immun overfor enhver berøring på sjæl eller krop, at ikke mærke liv på nogen måde for på den vis at være den stærke, den sejrende – den som ingenting mærker, for den som mærker, den som elsker eller hader lukker følelserne og dermed svagheden ind.

Ikke at være til kan være et ønske for den, som ikke kan holde smerten ud.

”Gid den dag jeg blev født, var slettet”, siger Job i det gamle testamente, da han er ramt af al verdens ondt. Han har mistet alt han ejede, sygdom har fuldstændig nedbrudt ham og alle hans børn er døde.

”Den nat, da det lød (står der i Jobs bog) : En dreng blev undfanget! Lad den dag tilhøre mørket, Gud i det høje skal ikke spørge efter den, lyset ikke skinne over den. Lad mulm og mørke kræve den, lad skyerne sænke sig over den og solformørkelse overvælde den. Lad mørket tage den nat, siger Job, lad den ikke være blandt årets dage, og ikke indgå i månedernes tal”.

Man kan til tider ønske sig, at ikke være der, for at kunne holde det smertefulde fra sig.     

Men skridtet videre må være at være uden følelser.

Stadig i live, men uden afhængighed af nogen eller noget. Kold overfor kærlighed, kærtegn, fællesskab, såvel som overfor angst, ensomhed og smerte.

At stå ubeskrevet.

”Så stor er jeg, at min smerte ikke har noget med mig at gøre”, står der i et af digtene i Mit fjerne indre. Og taler til mig om drømmen om, at kunne være fri fra længsler og glæde, fra bundethed til krop, min egen og andres, og på den måde være Herre over mig selv og de andre.

Men på sådan en måde, at jeg ingen følelser har, for følelser giver mulighed for at snuble og falde. Og målet er at være uberørt.        

I begyndelsen var relationen.

Gud har kun akkurat taget det første skridt ind i sin skabelseslavine, før han begynder at glæde sig:

Han så at lyset var godt. Det var godt, det gjorde godt. Han tager det til sig.

Og han skabte mere og mere. Og til sidst måtte han også have nogen at dele det hele med, for ellers kunne det i det egentligste være lige meget. Gud er vel den, som kun er der i kraft af sig selv, Han behøver ikke mennesket. Han kunne godt bare være der selv og være alt hvad der er – sådan som det var før han skabte. Eller også kan han ikke….

Da mennesket kom til anså Gud sin skabelse for fuldendt, for Gud kan ikke være Gud uden sit menneske.

Eller måske kan han, men han VIL ikke. Fordi Gud er relation. En, som træder i forhold til os. Gud rører. Og vil have os til at røre. Ved ham, ved livet, ved hinanden.

Livet kræver tillid. Et billede fra Det 3. årtusindes hjerte som bliver hængende i mig, er billedet af det lille barn på den voksnes skød hos lægen. ”Du lader lægen stikke nålen i dig, bare fordi jeg holder dig”.

Jeg kan ikke slippe det billede. Bare fordi.

Fordi jeg er din mor, eller far, og dit liv afhænger af at du kan stole på mig.

Bare derfor er det lille barn nødt til at overlade sig selv i hænderne på en, som i princippet lige så godt kunne gøre det ondt. Og som også gør det. Men kun et øjeblik. Og kun for at der ikke skal ske noget værre.

Men kun på grund af tilliden, som barnet er nødt til at have, kan det lille barn overleve.

Senere skal det til at lære, at der findes nogen og noget der ikke er grund til at stole på.

Selv tage ansvaret for at bygge sig selv og sin egen identitet op. Selv udsætte sig for at svigte og at blive svigtet, at måtte leve med løgn og kulde. Men til udgangspunkt må det kunne stole på sine følelser, og på tilliden til at det er elsket.

For mig er det lige så godt som et Gudsbevis.

At vi er skabt sådan at vi ikke kan leve uden at vise tillid. Bare fordi.   

I begyndelsen var relationen. Med relationer følger hele spektret af følelser – hele spektret.

Vi slipper ikke udenom dem. Udenom glæden og smerten. Rædslen og jubelen. Det er dem, der er med til at gøre os til mennesker. Sorrig og glæde de vandrer til hobe. Og alt det andet som livet er fuldt af.

Som er vore liv.

Vi kan ikke unddrage os følelserne, uden at miste vores menneskelighed. Hele det besværlige apparat der placerer os midt i livet – vi kalder det ”i live” - , udsatte for sårbarhed, fryd og vrede.

De er vort prisme at opleve livet gennem. Gud har givet os dem. Livet findes kun på vejen gennem dem og med dem.

Hænger livet sammen?

Er der noget der bærer, noget som kan få os til at vove tilliden?

Ja, tænk, det hvisker Gud til os, at han kan.

At gennem tillid til ham, i tillid til ham kan vi få livet forærende, igen og igen.

Relationen med ham er vores grundrelation, den der får os til at vove alle de andre relationer. Den der får os til at vove – livet.

 

Amen