Du er her

Dyssekilde Station Hædres

Dyssekilde Station Hædres

Stationen får hæderspræmie

Fredag, 6 juni, 2014

 

KÅRING På lørdag holdes der igen madmarked på Dyssekilde Station, og et af dagens indslag bliver kåring af den gennemrestaurerede bygning.

Foreningen By og Land Halsnæs uddeler en hædersbevisning i form af en lille messingplakette, der opsættes på stationsbygningens facade som bevis på, at her er der tale om et bygningsprojekt, som på ganske særlig vis er med til at højne bygningskulturen i Halsnæs Kommune.

By og Land inviterer hvert år gennem avisen kommunens borgere til at komme med forslag til præmieringsværdige bygninger.

For at komme i betragtning skal bygningen ligge i Halsnæs kommune og der skal være tale om et godt eksempel på spændende, ny arkitektur, begavet om-eller tilbygning eller respektfuld vedligeholdelse eller restaurering.

I år blev tre bygninger foreslået: Vestre Stræde 11 i Kikhavn, Parallelvej 28 i Hundested og Dyssekilde Station. Ifølge foreningens præmieringsudvalg kunne alle tre forslag være værdige modtagere af plaketten, men valget af Dyssekilde Station var alligevel uomgængeligt: ”Der er tale om en særdeles vellykket og forbilledlig restaurering, som kombinerer dyb respekt for den oprindelige byggeskik med høje krav til funktionalitet, energiforbrug og bæredygtighed. Resultatet er et overbevisende bud på, hvordan en bevaringsværdig, ældre bygning kan transformeres til nutidens behov og samtidigt bevare sin sjæl”, hedder det i begrundelsen.

Fra skrot til slot

Dyssekilde Station blev opført i 1916 og fungerede som stationsbygning med forstanderbolig og billetkontor for lokalbanen ind til engang i 1960'erne, hvor disse funktioner blev nedlagt.

Efterfølgende blev bygningen lejet ud til bl.a. boligformål, men blev igennem årene mere og mere misligholdt. For ca. 5 år siden fik Peter Plant og hans kone, Liljan Wagner Smitt, øje på den smukke, men forfaldne bygning og udviklede sammen ideen om at restaurere den og bruge den til at fremme lokal udvikling.

Efter flere års forhandling med Lokalbanen om købet samt et forløb med fundraising, etablering af anpartsselskab og byggearbejde, var den gamle bygning sat godt i stand i 2012, og resultatet hædres på lørdag den 7. juni kl. 11.10.