Du er her

Dansk Forfatterforening på besøg i Torup Bogby

Dansk Forfatterforening på besøg i Torup Bogby

Søndag, 3 januar, 2016

Torup Bogby: Det handler om bøger

Vi ankom ureglementeret, kørte forbi den økologiske landsby uden at gå på besøg og nåede frem til ventesalen.

Lidt forsinket i forhold til 15.40-toget, men heldigvis velkomne på den flot restaurerede Dyssekilde Station. Vi er en delegation fra DFF hverveudvalget, denne eftermiddag repræsenteret ved Pia Deleuran, Inge-Helene Fly og undertegnede. Vi er draget nordpå, retning Hundested, mål Torup Bogby. I det bogbeklædte mødelokale venter bestyrelsen, i dag ved formand Peter Plant og medlem af arrangementsudvalget Inger Molich, med te og hjemmebag.

Forfattere, bøger og læsere er tæt forbundet – en nødvendig fødekæde, som i nutidens Danmark lidt for ofte bliver en kort fornøjelse. Det tager tid at skrive en bog, men det tager ikke lang tid at begrænse dens liv. Efter bare et par år er det løb kørt, så er bogen forældet. Den kommer på udsalg og står snart på bibliotekernes liste over udryddelsestruet materiale.

I Torup Bogby får bøgerne derimod et efterliv, der i princippet kan holde en bog flyvende fra læser til læser, mens den genererer energi til andre. Det er vi interesseret i at høre om. Torup er den første bogby i Danmark og har 10 års jubilæum i 2016. Her sætter man pris på bøger ved at forære bøger til bogbyen, som derefter sælger dem. Medlemmer kan melde sig som bogsælgere. Fra Torup Bogbys lager tager sælgerne frit de bøger, de ønsker at forhandle. Måske har den enkelte et tema eller genre, som de vil tilbyde deres kunder. Det kunne være børnebøger, som findes i den lokale Brugs, krimier som ofte går til sommerhusejere i lokalområdet, fagbøger, lyrik, samtidslitteratur og så videre. Det er op til bogsælgeren at beslutte, ligesom hun selv finder det udsalgssted, der egner sig bedst. I kirken eller ved landevejen i fine bogskabe, en trækvogn med paraply over – eller bare en cykelkurv uden for huset. Der er pris på bøgerne og høflig selvbetjening – beløbet puttes i en pengekasse ved siden af. Jeg har set priser fra 10 kroner og op til 95. Sælgeren bestemmer prisen. En del går til bogbyen og del til sælgeren selv.

Pjat, kunne man sige, småpenge, men omsætningen i alt gerne ligger på kr 40.000 per år. Det er nok til driftsudgifter blandt andet til leje af stationsbygningen.

Året igennem dyrker man også litteraturen ’live’ ved forfatterarrangementer forskellige steder, ligesom Røjlegården huser og arrangerer et skrivekursus, hvor flere medlemmer fra DFF har undervist og underviseren i 2016 såmænd er vores egen formand, Jakob Vedelsby.

Torup Bogby arrangerer bognære ting som Kirketræf mellem forfatter og præst, noget der fylder kirken, Nordisk Forfattertræf med tre forfattere i samarbejde med det lokale bibliotek - og blokvogns-poesi på Dyssekilde Station, hvor der i øvrigt er marked med kilometer-mad:  hvor langt har guleroden rejst fra jord til bord. Også i dette event indgår bøger som en naturlig del med 3-400 besøgende hver anden lørdag sommeren igennem på Dyssekilde Station. Ret pænt i betragtning af, at landsbyen Torup kun huser omkring 300 mennesker.

Det lokale tog stopper på Dyssekilde station 4 gange i timen, men Ventesalen får mig til at tænke på et hyggeligt bibliotek. Masser af bøger, velordnet i alfabetisk rækkefølge, interessante værker, fristende sager som må hives ud og berøres. Prisen står på side tre, den er overkommelig. Man kan næppe forlade denne Aladdinske boghule uden at tage lidt af skatten med sig, mens man kan tænke lidt over bøgers magiske liv.

Anne Hjælmsø