Du er her

Bogbyer holder liv i litteraturen

Bogbyer holder liv i litteraturen

Søndag, 2 juli, 2017

Bogbyer holder liv i litteraturen Indland 2017/06/29 Marianne Vestergaard Nielsen Op mod 500 kg brugte bøger får hver uge chancen for at forlænge livet i Torup Bogby. Overskuddet fra salget bliver brugt til forfatteraftener, skrivekurser og fortælleværksteder.

Bogbyer holder liv i litteraturen

Op mod 500 kg brugte bøger får hver uge chancen for at forlænge livet i Torup Bogby. Overskuddet fra salget bliver brugt til forfatteraftener, skrivekurser og fortælleværksteder. Foto: Rolf Plant.

Den allerførste bogby i Danmark ligger i Torup mellem Hundested og Frederiksværk. I den restaurerede Dyssekilde stationsbygning bliver der solgt brugte bøger, som er blevet doneret til bogbyen. Om sommeren bliver der indleveret helt op til 500 kg om ugen, hvor særligt encyklopædier bidrager i den tunge ende. Det er Peter Plant, der vejer bøgerne, og det er også ham, der i 2006 tog initiativ til at gøre Torup til en bogby.

”Vores område bliver af andre opfattet som Udkantsdanmark, og jeg ville gerne skabe en modvægt til de forfaldsmyter, der findes. Nogle af vores besøgende bliver overraskede over, at vi faktisk læser og er optagede af litteratur, fordi de kun forventer at møde mennesker med huller i tænderne,” siger Peter Plant og spiller på den fordom, storbyfolk typisk kommer med. Han fik idéen til en bogby fra Norge, og med en fortid i forlagsbranchen var det oplagt for ham at føre planerne ud i livet i Torup.

En bogby vil sige, at en landsby eller et mindre samfund samles om at sælge brugte bøger. Derudover gælder det om at skabe litterære aktiviteter og dyrke det trykte bogstav.

Det er ikke kun i den gamle stationsbygning, der er brugte bøger til salg. Rundt om i landsbyen står der salgskærrer, og den lokale brugs lægger også hyldemeter til salg af brugte bøger, der på årsbasis ligger i omegnen af 100.000 kr. De penge går til forskellige litterære arrangementer lige fra møder med kendte forfattere til oplæsning af lokale digtsamlinger og skrivekurser.

Mange begivenheder kommer i stand med andre lokale institutioner som fx kirken, hvor præsten vælger litteratur, der kredser om eksistentielle temaer. Et udgangspunkt for sådan en filosofisk aften kunne være Kim Leines ‘Profeterne i Evighedsfjorden’, hvor hovedpersonen er en præst i tvivl. Bogbyen, der organisatorisk er en forening med hundrede medlemmer, arbejder også sammen med det nærliggende bibliotek. Forud for et forfatterbesøg kan biblioteket stå for en læsegruppe, så publikum er forberedt før besøget. Det kan også være, det er oplagt at lave et fortælleværksted for unge på den årlige musikfestival Himmelstorm.

”I det hele taget handler det om at levendegøre litteraturen og skabe et mekka for bøger. Det handler også om at samskabe med resten af lokalsamfundet, og vi kender alle hinanden, så det er let at arrangere og hive fat i fx præsten eller tovholderen i musikfestivalen,” siger Peter Plant.

En af hans visioner for Torup Bogby er at samle de fire små selvudgiverforlag, der arbejder i området. I stedet for at gøre det hver for sig kunne det måske gøres i fællesskab og ende i en lokal platform. Det kunne være med til at synliggøre den underskov, der findes med nye måder at udgive bøger på.

Peter Plant har været konsulent på de øvrige bogbyer i Danmark, og Torup er indtil videre den eneste danske bogby, der er optaget i den internationale organisation for bogbyer, I.O.B.

 

Her er der også bogbyer:

Ingstrup

Torup

Sandvig

Ebeltoft

Langeland

Kalundborg

Skørping

Aventoft