Om os

Om os

Bogbyens historie

Torup Bogby er Danmarks første bogby. En lille landsby på 350 sjæle i Nordsjælland, der damper af bøger.

Vi har ‘hovedkvarter’ i den gamle stationsbygning på Dyssekilde Station. Her kan man købe brugte kvalitetsbøger. Det kan man over det meste af landsbyen. I brugsen, I et karlekammer på Røjlegården, i 10 bogkærrer, i en skurvogn foran kirken. Men Torup Bogby er ikke kun bogsalg. Vi holder også forfatterarrangementer med store og mindre store navne, blandt andet på det årlige Nordisk Forfattertræf. Hver sommer arrangerer vi skrivekurser. Og snart sælger vi også brugte bøger via nettet.

Der er bogbyer over hele verden, se www.booktown.net. En bogby er defineret som en lille, landlig by, med en række selvstændige, samarbejdende bog-antikvariater plus tilhørende arrangementer. Nærmeste søsterbogby er Tvedestrand i Norge med 12 bogantikvariater, forlag mv.

Formålet med Torup Bogby er kort sagt at skabe liv. Aktiviteterne omkring bogbyen styrker det lokale fællesskab. Derudover bidrager de mange kulturelle aktiviteter til at udvide alles perspektiv. Bogbyen skaber et stærkere lokalt fællesskab og et rigere åndsliv. 

ORGANISATIONEN

Bestyrelse:
Formand: Peter Plant
Liljan Wagner Smitt
Lis Hoffmann
Annette Månestjerne
Kasserer: Lis Pallesen

Der afholdes generalforsamling en gang om året i Torup.

Arbejdsgrupper:
Arrangementsgruppen (tovholder: Vakant)
Boggruppe (tovholder: Tove Dinesen)
Hjemmeside (Peter Plant og Allan Madsen)

Rundt om Torup

Torup er en lille landsby med 350 indbyggere. Den ligger mellem Frederiksværk og Hundested i Nordsjælland. Torup er ikke en helt almindelig landsby. Byen består af en gammel og en ny del. Den nye del udgøres af Økosamfundet Dyssekilde, hvor ca halvdelen af Torups indbyggere bor. Og en ny bydel, Hvideland, er på vej.

På trods af Torups lille størrelse er her masser af liv: En levende station, en lilleskole, en børnehave, en brugs, en kirke, et forsamlingshus, en teltplads, et galleri, en helsekostforretning, en økologisk brødfabrik, en økologisk cafe, lokalt madmarked, keramikere, smed – og en række yogalærere og behandlere. Byen har også mange kulturelle aktiviteter. Ikke mindst Torup Bogby arrangementer – og Torup DOKby med film og Mejeriet med musik og Himmelstorm Musikfestival. Det er faktisk ganske imponerende.

På Økosamfundet Dyssekildes hjemmeside kan du læse mere om Torup

Dyssekilde Station

Torup Bogby har kontor på en af de fornemste adresser i Nordsjælland, nemlig nyrestaurerede Dyssekilde Station fra 1916. Om sommeren er der også Torup markedsdage med lokale madvarer og udeservering samt cykeludlejning.

Torup Bogby har kontor og antikvariat i stueetagen.

Når vi er på kontoret, er ventesalen åben. Der kan du vente på toget i ly for vejr og vind – og du kan finde en bog og tage med på farten.